KAYAK-NORD
Connectez-vous au forum
Si vous n'avez pas encore de nom d'utilisateur et de mot de passe, enregistrez-vous

KAYAK-NORD

Forum du réseau de kayakistes randonneurs Kayak-Nord
 
conférence de Dimitri Portai22AccueilConnexionS'enregistrer

Welkom aan onze neederlandstalige vrienden! Aarzel niet in uw eigen taal in het forum te posten!

Si vous voulez annoncer une nouvelle sortie, n'oubliez pas d'y joindre une date dans le calendrier!


Partagez
 

 conférence de Dimitri

Aller en bas 
AuteurMessage
BERGHMANS LUCIEN
conférence de Dimitri Empty
MessageSujet: conférence de Dimitri   conférence de Dimitri Icon_minitimeSam 7 Mar - 22:54

très belle conférence sur le kayak en mer à Niel; 31 participants :surtout le knrs, Kasterlee, Paul de Malines, Bxl, et les copains de la Côte.
Longue explication sur la sécu et le matériel obligatoire, puis questions-réponses et projections de films; de bons contacts pour la suite et toujours aussi sympa de se retrouver là-bas, le long du Ruppel à marée haute et basse...
Revenir en haut Aller en bas
Northseakayak
conférence de Dimitri Empty
MessageSujet: Re: conférence de Dimitri   conférence de Dimitri Icon_minitimeMer 11 Mar - 10:00

Hierbij het verslag van de tweede zeekajakconferentie;
Verslag 2° Zeekajakconferentie:
Gezien er opnieuw voldoende interesse was werd besloten om ook dit jaar, voor de tweede maal, een zeekajakconferentie te organiseren. Het initiatief kwam tot stand door een samenwerking tussen onze Northseakayak-groep en de KNRS (Koninklijke Nielse Rupelsneppen). Na een grondige voorbereiding en het maken van de nodige afspraken werd de datum vastgelegd op 7 maart 2015. De KNRS zorgt voor het lokaal, projector en bord. Wijzelf zorgen voor didactisch materiaal en videobeelden. De KNRS zorgde voor bekendmaking, zowel via het VKKF alsook door het inlichten van andere kajakclubs. De conferentie vond plaats in het clublokaal van de KNRS te Niel.
Op zaterdag 7 maart was het dan zover. Om 14:30 uur nam de conferentie een aanvang. Het begon met de voorstelling van onze Northseakayak-groep en een korte inleiding omtrent wat er nu net zou besproken worden. Opnieuw was het doel van deze conferentie om zowel mensen warm te maken om met zeekajakken te beginnen, alsook om een inzicht te geven in wat deze activiteit juist inhoudt. Bij de voorstelling werd opnieuw benadrukt dat ik geen instructeur noch lesgever ben, dat ik vanuit eigen ervaring zal spreken, en dat er zeker ruimte is voor interactie met het publiek. Het is een infomoment en geen les. Waar we naar streven is naar het openlijk delen van kennis en techniek, zeker gezien de geringe bekendheid van het zeekajakken in België.
Met de lessen die uit de vorige conferentie werden getrokken, zijn enkele belangrijke onderwerpen nu nog meer in de verf gezet. Er werd onmiddellijk gepeild naar de ervaring met betrekking tot zeekajakken bij de aanwezigen teneinde de uiteenzetting zo gericht mogelijk te brengen.
Te beginnen met materiaal en materiaalkennis. Aan de aanwezigen werd een checklist uitgedeeld waar alle nodige materiaal op vermeld staat. In rode kleur staat telkens aangegeven wat wettelijk verplicht is om zee te kiezen, de rest is aan te raden maar niet verplicht. Bij elk onderdeel werd even stilgestaan, en werd een duidelijke uitleg gegeven. Diverse uitrustingsstukken werden getoond; zwemvest, VHF-radio, Persoonlijk Locatie Baken, vuurpijlen, sleeplijn, en nog andere zaken. Er werd gezegd waarop moet gelet worden bij aankoop van dergelijk materiaal.
Tussenin werden anekdotes verteld, er werd aangevuld met eigen beeldmateriaal om alles zo interessant en boeiend mogelijk te houden. Halverwege werd een korte pauze ingelast om daarna opnieuw verder te gaan.
Wetgevingen met betrekking tot onze hobby werden uitgelegd. Er werd een kort stuk inleiding tot navigatie ter zee gegeven. Uiteraard, en dat werd ook zo meegedeeld aan de aanwezigen, was dit slechts een introductie. De tijd om op dergelijke onderwerpen in te gaan was te kort. De werking van het tij en de daaraan gekoppelde getijdenstromingen werden duidelijk doch kort uitgelegd door middel van een tekening op het bord. De staat van de zee door de invloed van de wind en windrichting werd eveneens kort aangeraakt. De daaraan gekoppelde aandachtspunten voor de zeekajakker (lees; gevaren) werden besproken en verduidelijkt door middel van praktische voorbeelden.
Veiligheid stond, net zoals vorig jaar, centraal. Een bijkomende uitleg omtrent redding en zelfredding na kapseizen werd besproken. Hieraan gekoppeld zal er in de toekomst met de geïnteresseerden samen getraind worden in een rustige, veilige omgeving.
Om af te sluiten werden de vier vuistregels van de zeekajakker nog eens herhaald. Zijnde;
1. ALTIJD een PFD (drijfhulp) DRAGEN!
2. Kledij ALTIJD afstemmen op de WATERTEMPERATUUR!
3. Regelmatig materiaal en technieken uittesten IN het water, teneinde met alles overweg te kunnen!
4. Bedenken wat het ergste is dat je kan overkomen, en je daarop voorbereiden!
Bij elke regel werden praktijkvoorbeelden gegeven. Er werd uitleg gegeven wat de risico’s zijn om deze regels in de wind te slaan. Het WAAROM werd telkenmale goed benadrukt.
Tijdens de uiteenzetting was er een zéér goede interactie met de aanwezigen. Vragen werden gesteld en beantwoord, er werden eigen meningen en ervaringen gedeeld. Er was voldoende tijd om op vraagstellingen in te gaan. Er werden diverse zaken aan de aanwezigen uitgedeeld; checklist veiligheidsmateriaal alsook een bijhorend en verduidelijkend artikel hieromtrent, brochures en zelfklevers van het MRCC (Maritiem Reddings en Coördinatiecentrum)-Kustwacht, getijdenboekjes en nog enkele andere interessante zaken.
Na een drietal uur werd de conferentie beëindigd. Er werd nog nagepraat, ideeën werden uitgewisseld en afspraken werden gemaakt.
Mag ik hierbij ook de mensen bedanken die deze tweede Zeekajakconferentie hebben gerealiseerd! De vriendelijke mensen van de KNRS voor hun gastvrijheid en organisatie, het MRCC (Kustwacht) voor de zelfklevers en brochure alsook voor de controle van de checklist en het artikel, de Scheepvaartpolitie (afdeling Nieuwpoort) voor het bezorgen van brochures en informatie, het VKKF voor de nodige reclame. Mijn eigen mensen van de Northseakayak-groep voor hun steun en aanwezigheid, hulp bij de organisatie, vertaling tijdens de conferentie (ja er waren zelfs Waalse & Brusselse kajakkers aanwezig)!
Dank u aan alle 31 aanwezigen, zonder jullie; geen conferentie! Hopelijk tot gauw op, in of naast het water! Vaar veilig en draag zorg voor elkaar!

Met vriendelijke groeten,

Dimitri Vandepoele
www.youtube.com/northseakayak
https://www.facebook.com/northseakayak.northseakayak
Revenir en haut Aller en bas
Koen Hanegreefs
conférence de Dimitri Empty
MessageSujet: Re: conférence de Dimitri   conférence de Dimitri Icon_minitimeJeu 19 Mar - 21:03

zeekajak trainingsdag


Voir ici
Revenir en haut Aller en bas
Serge
Admin
Serge


conférence de Dimitri Empty
MessageSujet: Re: conférence de Dimitri   conférence de Dimitri Icon_minitimeVen 20 Mar - 10:47

Koen Hanegreefs a écrit:
zeekajak trainingsdag

Hilde,
Voor zo een bericht is het beter gewoon een nieuw ontwerp in 'sorties' te openen,  ok?Very Happy
Ik heb uw post daar verplaatst.
Revenir en haut Aller en bas
Koen Hanegreefs
conférence de Dimitri Empty
MessageSujet: Re: conférence de Dimitri   conférence de Dimitri Icon_minitimeVen 20 Mar - 17:23

Serge ,

Dank u wel om het bericht te verplaatsen .

Hilde
Revenir en haut Aller en bas
Contenu sponsorisé
conférence de Dimitri Empty
MessageSujet: Re: conférence de Dimitri   conférence de Dimitri Icon_minitime

Revenir en haut Aller en bas
 
conférence de Dimitri
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
KAYAK-NORD :: La buvette du ponton-
Sauter vers: