KAYAK-NORD
Connectez-vous au forum
Si vous n'avez pas encore de nom d'utilisateur et de mot de passe, enregistrez-vous

KAYAK-NORD

Forum du réseau de kayakistes randonneurs Kayak-Nord
 
The Lightpainting Job Portai22AccueilConnexionS'enregistrer

Welkom aan onze neederlandstalige vrienden! Aarzel niet in uw eigen taal in het forum te posten!

Si vous voulez annoncer une nouvelle sortie, n'oubliez pas d'y joindre une date dans le calendrier!


Partagez
 

 The Lightpainting Job

Aller en bas 
AuteurMessage
Northseakayak
The Lightpainting Job Empty
MessageSujet: The Lightpainting Job   The Lightpainting Job Icon_minitimeVen 9 Jan - 10:33

Hierbij de video en het verslag van ons project in samenwerking met een groep lokale fotografen!!

https://www.youtube.com/watch?v=fCKB_Fof-rk

The Lightpainting Job:
Het is toch fantastisch hoe iets zoals dit zomaar kan ontstaan. Een drietal weken geleden krijg ik een berichtje via Facebook van de administrator Jan Verschueren van de FB-groep “Fotografie, tegen de stroom in;”. Of ik niet wou meewerken aan een lesdag in verband met light painting, het fotograferen met een langere sluitertijd van een lichtgevend object in beweging in de duisternis. Dit was een initiatief van zijn lesgeefster fotografie Fanny Beerens. Ik had zelf al één keer dergelijke foto’s tegengekomen op het internet waarbij beroep werd gedaan op een kajakker. Deze fotoreeks was gemaakt door een Canadese beroepsfotograaf.
Dergelijke zaken hoeft men mij geen tweemaal te vragen. Er waren echter een tweetal problemen die zich stelden. Men heeft iemand nodig die ervaring heeft met kajakken, met andere woorden iemand die in rechte lijn of in een bepaalde formatie kan varen ongeacht de stroming of wind. En men had iemand nodig die over het juiste materiaal beschikt om dit uit te voeren. Niet alleen een (zee-)waardige kajak, maar vooral het juiste veiligheidsmateriaal om zoiets tijdens het winterseizoen op een verantwoorde manier uit te voeren. Gezien ik hierover beschik was ik de juiste persoon voor de job!
Enkele berichten en een vriendelijk telefoontje later werden de plannen geconcretiseerd. Jan Verschueren gaf mij intussen ook de coördinaten van initiatiefneemster Fanny Beerens. Zij is lesgeefster themafotografie CVO Cervo-Go, de avondschool te De Panne. Het voorstel van Fanny en Jan was om de sessie met hun collega-fotografen in opleiding te laten doorgaan op het Spaarbekken te Nieuwpoort. Water in overvloed en een onbelemmerd zicht, plaats om zich op te stellen en geen of weinig stroming. Mijn voorstel, zeker met mijn voorliefde en kennis van de haven, was om tevens te verplaatsen naar de havengeul ter hoogte van de zandwinning, kwestie van een prachtige achtergrond te hebben. Er werd vooraf besloten beide ideeën het moment zelf uit te voeren. Intussen werken Jan en zijn collega-fotograaf Jean-Pierre Paepe aan de lichtstaaf die op de peddel zou moeten gemonteerd worden. Twee verschillende lichtstaven om problemen de dag zelf volledig uit te sluiten! Ik voorzag Jan van de nodige gegevens in verband met de lengte van de peddel, de diameter en mijn peddelstijl. Dit om ondanks het extra gewicht zo comfortabel mogelijk te varen en zo de peddelslagen mooi synchroon uit te voeren.
Op woensdagavond, 7 januari 2015, was het zover!! We stonden om 18:30 uur met het kajakmateriaal en fototoestellen aan het spaarbekken. Nog voor ginds uit te pakken werd toch besloten onmiddellijk de sessie te laten doorgaan in de haven. Temeer de locatie er geschikter is om een mooie achtergrond op de foto’s te krijgen.
Dus uitladen in de haven zelf, en afspraak met het team aan de kaai bij de vismijn. Het weer kon behalve de regen die gelukkig wat uitbleef niet veel slechter. Gure en harde wind, lage temperatuur en uiteraard de duisternis die het varen er niet makkelijker op maakt. Daarenboven was het springtij. De combinatie van eb en de sluizen aan de Ganzenpoot die open stonden zorgden voor een zéér sterke stroming die de kajak richting zee bleef duwen. In samenspraak met het team fotografen en onder leiding van Fanny, Jan en Jean-Pierre werden verschillende trajecten gevaren. De beide lichtbuizen werden gebruikt. De eerste lichtbuis was voorzien van een LED-strook die constant van kleur veranderd. Prachtig effect maar door de iets zwaardere constructie moeilijk te hanteren. De tweede lichtbuis was veel lichter, beter om mee te varen maar bleef op één bepaald kleur staan. Ideaal, beiden werden gebruikt en zorgden voor een uiteenlopend resultaat. Er werd uiteindelijk vanop twee locaties gewerkt. Na de havengeul aan de vismijn en zandwinning verplaatsten we ons naar de slipway aan de jachthaven. Waar de foto’s vanop de kaai uit de hoogte genomen werden, werden ze nu net boven het wateroppervlak genomen. Het team zat daarvoor op een ponton aan de havengeul. Er werd telkens op een professionele manier overleg gepleegd, het wisselen van lichtbuis en peddel verliep vlekkeloos, het vaartraject werd besproken om de beste foto’s te verkrijgen. Terwijl de foto’s genomen worden door het team, zorgt mijn vrouwtje Sylvie voor het nemen van videobeelden. Achteraan op de kajak staat een actiecamera gemonteerd die zorgt voor beelden vanop het water zelf.
De sessie was rond tegen 21:30 uur, alle materiaal werd opgeladen. Een groepsfoto van ons team mocht niet ontbreken en daarna werd afscheid genomen.
Daags nadien werden foto’s doorgestuurd en werd werk gemaakt van een video die een duidelijk beeld geeft van het project. Ik spreek enkel voor mezelf als ik zeg dat ik trots ben om met dergelijke gemotiveerde mensen samen te werken. Het was vanuit ons perspectief een uniek project, temeer zeekajakken in België nauwelijks bekend is. Wij hopen hiermee anderen aan te steken. Onze dank gaat uit naar de mensen uit het team die de koude getrotseerd hebben om magische foto’s te nemen en uiteraard mijn vrouw die mij telkens steunt in dergelijke “zottigheden”.
Op vlak van de fotografie kan ik geïnteresseerden doorverwijzen naar Fanny, Jan en CVO Cervo-Go; de plaats waar je de magie leert.
Afsluiten doe ik met mijn stokpaardje; veiligheid. Bij de onderneming was ik radiofonisch aangemeld met de VHF bij Oostende Radio (toezicht zeewateren), droeg ik een degelijke drijfhulp, een droogpak en voldoende verlichting. Ik ben getraind om na kapseizen (ook in het donker) mezelf terug in de kajak te krijgen zonder problemen. Doe dergelijke zaken niet zonder de nodige training en het nodige veiligheidsmateriaal.
De video is terug te vinden op ons youtube-kanaal met de titel The Lightpainting Job

Met vriendelijke groeten,

Dimitri Vandepoele
www.youtube.com/northseakayak
Revenir en haut Aller en bas
Françoise
The Lightpainting Job Empty
MessageSujet: Re: The Lightpainting Job   The Lightpainting Job Icon_minitimeVen 9 Jan - 11:59

Wat een geweldig avontuur! Gefeliciteerd resultaten zijn prachtig ! Dankjewel:-) A toute l'équipe BRAVO ! :-)
Revenir en haut Aller en bas
 
The Lightpainting Job
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
KAYAK-NORD :: Sorties - randonnées-
Sauter vers: