KAYAK-NORD
Connectez-vous au forum
Si vous n'avez pas encore de nom d'utilisateur et de mot de passe, enregistrez-vous

KAYAK-NORD

Forum du réseau de kayakistes randonneurs Kayak-Nord
 
In Flanders Fields Portai22AccueilConnexionS'enregistrer

Welkom aan onze neederlandstalige vrienden! Aarzel niet in uw eigen taal in het forum te posten!

Si vous voulez annoncer une nouvelle sortie, n'oubliez pas d'y joindre une date dans le calendrier!


Partagez
 

 In Flanders Fields

Aller en bas 
AuteurMessage
Northseakayak
In Flanders Fields Empty
MessageSujet: In Flanders Fields   In Flanders Fields Icon_minitimeMar 9 Sep - 10:07

Beste peddelvrienden, gelieve hierbij het verslag en de link van onze laatste tocht te vinden. Veel kijk en leesplezier!

https://www.youtube.com/watch?v=rP-SPoxUVtE

In Flanders Fields.
Wij zijn een zéér klein groepje Belgische zeekajakkers met de Belgische Westkust als vaargebied. Vrijwel elk jaar voeren wij een grotere of speciale tocht uit, buiten de normale trainingstochten. Zo deden we reeds eerder enkele grotere offshore tochten naar de Oostdyck-radartoren, de Westhinder-meetpaal enz. Dit jaar hadden we echter een meer symbolisch plan;
Enkele maanden geleden bracht iemand mij op het idee om in de schaduw van het Lichtfront Gone West iets te doen met de kajak. Zoals het afvaren van de Ijzer tot in Nieuwpoort. In de voorbije maanden zocht ik contact met de organisatie van het evenement. Na enkele vriendelijke mails met enkele dames van de organisatie en was van plan om per zeekajak een gedeelte van de frontlinie van destijds (symbolisch) af te varen. De verdere details ga ik niet verder bespreken gezien ik m’n idee vlug diende te laten varen doordat ik mij die dag (17 oktober 2014) niet kon vrijmaken door verplichtingen op het werk.
Hoe dan ook zat het idee in m’n hoofd en als het eens in mijn hoofd zit dan zit het niet ….
Het idee ontwikkelde zich tot een concreet plan: verbind de belangrijkste punten van de Belgische frontlinie met elkaar en raak op eigen kracht van het Ploegsteert Memorial to the Missing naar het Nieuwpoort Memorial to the Missing. Het moet een sportieve prestatie worden waarbij de herdenking centraal staat en uiteindelijk zelfs belangrijker is dan het sportieve aspect.
De uitdaging zou bestaan uit een drietal gedeelten, het eerste stuk hardlopen gezien er geen waterlopen bevaarbaar zijn voor onze kajaks tussen Ploegsteert en Ieper. Een tweede gedeelte uit kajakken, de Ieperlee en Ijzer en een stuk te voet met de kajaks waar nodig.
Op 07/09/2014 wordt het plan geconcretiseerd. Ons kleine, bescheiden team vertrekt per wagen met de uitrusting s’morgens vroeg richting Ploegsteert. Om 08:50 uur, na het tekenen van het register van de begraafplaats, beginnen wij aan ons hardloopparcours. Onze gedachten zijn bij de gesneuvelden als wij in de dichte mist vertrekken vanaf het Ploegsteert Mermorial to the Missing. Vijftien kilometer aan een stuk door het licht glooiende landschap en in mist die maar langzaam wegtrekt. Wij passeren diverse belangrijke monumenten en begraafplaatsen zoals het Island of Ireland Peace Park, de Canadese soldaat te Mesen en het uitgestrekte Bedford House Cemetery. Als wij Ieper binnenlopen is het einde van ons eerste sportieve luik bijna in zicht. We lopen nog langsheen de Menenpoort, de lijst met namen van gesneuvelden is indrukwekkend.
Om 10:20 uur komen wij aan bij het Ieperleekanaal waar de zeekajaks op ons liggen te wachten. Na een break en materiaal/kledijwissel vertrekken wij via het Ieperleekanaal richting Ijzer. Helaas komen we na enkele kilometers aan bij de sluizen van Boezinge. Na een gesprek met de sluiswachter weigert deze ons de toegang tot de sluizen. Hem overhalen, zelfs na het meedelen van ons initiatief (en het gewicht van onze kajak), draait op niets uit. Voor onze neus sast hij wel een kleine motorboot door de sluizen. We laten ons hierdoor niet uit het lood slaan en halen noodgedwongen de zeekajaks uit het kanaal. Gelukkig zijn we voorzien en hebben we onze karretjes mee. Wij besluiten om de afstand tussen de twee sluizen van Boezingen te voet te overbruggen, dit is een dikke twee kilometer. Zelfs met een karretje een gans eind onder een ondertussen stralende, warme zon. Het zweet parelt van ons. Als we eindelijk bij de laatste sluis aankomen is het reeds na de middag en besluiten we eerst onze boterhammen op te eten.
Na het gesleur aan de kajaks en een welverdiende maar veel te korte pauze vertrekken we opnieuw via het Ieperleekanaal richting Ijzer. Het is windstil en zonning, we passeren veel fietsers langs het traject. Waar de Ieperlee samen komt met de Ijzer, aan de Knokkebrug, kiezen we richting Diksmuide. We houden het tempo hoog en bereiken Diksmuide rond 14:30 uur. We nemen beelden van de Ijzertoren die over de ganse omgeving waakt en al van ver te zien is. Daarna zetten we koers richting de Dodengang. Aan het kleine steigertje vlakbij houden we halt en nemen we een grote pauze. Eten en drinken is belangrijk, zeker na het grote vochtverlies door de warmte en inspanning. Na een gezellige babbel met de bemanning van een paar plezierboten aan de steiger maken we ons klaar voor het laatste gedeelte van onze missie, het bereiken van het eindpunt; Nieuwpoort.
De vermoeidheid begint langzaam maar zeker toe te slaat. Ons hoge tempo begint zijn tol te eisen en de stilte is onze vriend. Bij momenten zitten wij in onze eigen wereld, in gedachten verzonken. Onze benen laten zich voelen van de kilometers hardlopen en dan stil te zitten in de cockpit van een kajak, temeer we zeker geen getrainde lopers zijn. Eerlijk is eerlijk, we hebben een redelijk goede fysieke conditie maar toch… We varen onder de respectievelijk onder de Tervaetebrug en de Uniebrug door en brengen een groet bij het standbeeld/monument van de Slag van Lombarsijde. Dit is het beeld van een soldaat die op de Westeroever naar de Ijzer kijkt.
Na een laatste duw (of peddelslag) bereiken wij om 19:30 uur moe maar voldaan het sluizencomplex Ganzenpoot te Nieuwpoort. Om ons eigenlijke doel effectief op eigen kracht te bereiken halen wij de zeekajak uit de Ijzer en wandelen wij ermee nog tot aan het Albert I monument en het vlakbijgelegen Nieuwpoort Memorial to the Missing. Wij hebben ons doel hiermee bereikt.
We kunnen stellen dat dit zeker en vast onze langste (kajak-)tocht niet was maar wel één van de zwaardere op fysiek vlak, mede door het hardlopen en de verplaatsing te voet met kajak. Het was een indrukwekkende tocht die ons zeker heeft doen stilstaan bij de gruwelen van de Grote Oorlog, de talloze gesneuvelde soldaten en de herinnering die hieraan levendig gehouden worden door de monumenten en begraafplaatsen in de onze Vlaamse velden.
Wij hopen hiermee anderen aan te steken de herdenking en herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig te houden, elk op zijn eigen manier. Wij wensen de organisatie van het Gone West veel succes toe met het evenement Lichtfront.

Dimitri Vandepoele
www.youtube.com/northseakayak

De cijfers; 15 km hardlopen, 3 km wandelen MET zeekajak en 37 km kajakken.
Revenir en haut Aller en bas
Carl Mac G
In Flanders Fields Empty
MessageSujet: Re: In Flanders Fields   In Flanders Fields Icon_minitimeMar 9 Sep - 12:10

Great trip and excellent video ! Goed gedaan !
Revenir en haut Aller en bas
BERGHMANS LUCIEN
In Flanders Fields Empty
MessageSujet: Re: In Flanders Fields   In Flanders Fields Icon_minitimeMar 9 Sep - 21:12

Fabuleux Dimitri, superbe vidéo et chapeau pour l'évènement !
Revenir en haut Aller en bas
Contenu sponsorisé
In Flanders Fields Empty
MessageSujet: Re: In Flanders Fields   In Flanders Fields Icon_minitime

Revenir en haut Aller en bas
 
In Flanders Fields
Revenir en haut 
Page 1 sur 1
 Sujets similaires
-
» FF-Fields Un terrain pour toutes les équipes
» T-Shirt made in FF Fields
» chiot epagneuls bretons origines fields à vendre
» CHASSE-IMPORT

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
KAYAK-NORD :: Sorties - randonnées-
Sauter vers: